Ιστορία της Αράχωβας

Αράχωβα © Photo by newsbeast.gr

Η Αράχωβα είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Ανεμώλεια και την Κυπάρισσο που αναφέρονται από τον Όμηρο. Και οι δύο πόλεις πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγούς το Σχεδία και τον Επίστροφο. Το 334 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β' κατέστρεψε τις πόλεις, οι κάτοικοι των οποίων κατέφυγαν στους γύρω λόφους.

 

Στον καιρό της Τουρκοκρατίας, ονομάστηκε Αράχωβα και γνώρισε μεγάλη άνθιση. Στην επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο' στη μάχη της Αράχωβας το Νοέμβριο του 1826 ο Γ. Καραϊσκάκης και οι Έλληνες οπλαρχηγοί εξόντωσαν τη στρατιά του Μουσταφά, που είχε αποκλειστεί έξω από την Αράχωβα. Η νίκη αυτή των Ελλήνων ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έδωσε νέα ώθηση στην ελληνική επανάσταση και ενίσχυσε την πεποίθηση των υπόδουλων ότι μπορούν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.

 

Την εβδομάδα του Πάσχα, στο τριήμερο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, γνωστό και ως "Πανηγυράκι", γιορτάζεται ο πολιούχος άγιος σε συνδυασμό με χορούς και αγώνες σε ανάμνηση της ελληνικής επανάστασης και της μάχης της Αράχωβας.

From Address: To: